Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Νέος κώδικας - Το ποδόσφαιρο στο μικροσκόπιο της

Το ποδόσφαιρο στο στόχαστρο των αρχών κατά του ντόπινγκ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος, οι ποδοσφαιριστές θα είναι αναγκασμένοι να υποβάλλουν τα περίφημα whereabouts, προκειμένου να είναι στη διάθεση των εθνικών φορέων αντιντόπινγκ ανά πάσα στιγμή και να μπορούν να υποβληθούν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Από το νέο έτος τίθεται σε ισχύ ο νέος κώδικας αντιντόπινγκ της WΑDΑ, τον οποίον έχει αποδεχτεί, εν μέρει, και η FΙFΑ.

Στηριζόμενοι στον νέο κώδικα, ο βρετανικός οργανισμός για τον αθλητισμό (UΚ Sport) και η αγγλική ομοσπονδία (FΑ) θα θέσουν από την 1η Ιουλίου του 2009 σε εφαρμογή σχέδιο στο οποίο θα συμμετέχουν τουλάχιστον τριάντα ποδοσφαιριστές ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, που θα είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν whereabouts, δηλαδή να ενημερώνουν τις αρχές πού θα βρίσκονται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα.

Αν συμπληρωθούν τρεις έλεγχοι χωρίς να δώσουν δείγμα λόγω αδικαιολόγητης απουσίας τους από το συγκεκριμένο μέρος που θα έχουν δηλώσει, τότε οι ποδοσφαιριστές θα τιμωρούνται με βαριές ποινές.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι τριάντα παίκτες. Είναι ωστόσο σχεδόν βέβαιο πως στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν ποδοσφαιριστές με βεβαρημένο παρελθόν στο ντόπινγκ, αλλά και παίκτες από όλα τα επίπεδα των εθνικών ομάδων της Αγγλίας.

Όσοι συμπεριληφθούν στη λίστα αλλά αρνηθούν να συνεργαστούν θα τιμωρηθούν επίσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ
Ο επικεφαλής της δράσης για Ελεύθερα Από Αναβολικά Αθλήματα της UΚ Sport Άντι Πάρκινσον λέει για το νέο πρόγραμμα: «Αυτή τη στιγμή οι παίκτες έχουν την άδεια να παίρνουν ό,τι θέλουν στη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού τότε εξαφανίζονται τα ίχνη τους. Δεν λέω πως παίρνουν κάτι, αλλά όταν η Αγγλία δεν προκρίθηκε στο τελευταίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα οι παίκτες εξαφανίστηκαν για έξι εβδομάδες. Θα μπορούσαν να κάνουν τα πάντα. Με το νέο πρόγραμμα θα μπορούν να είναι στα Μπαρμπέιντος και πάλι να τους κάνουμε τεστ».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα ομαδικά αθλήματα σε όλες τις χώρες. Το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Με την ευκαιρία της συνάντησης εκπροσώπων των εθνικών φορέων αντιντόπινγκ με τη WΑDΑ, την επόμενη εβδομάδα στο Βανκούβερ, παράγοντες του ΕΣΚΑΝ θα έχουν μία διερευνητική επαφή με συναδέλφους τους από τη UΚ Sport, προκειμένου να ενημερωθούν για τα σχέδιά τους για το ποδόσφαιρο και τις πιθανότητες να εφαρμοστούν αυτά και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

(Συντάκτης: Πανταζόπουλος Παναγιώτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου